ANDALUZIJA in festival LAS FALLAS

Al – Andalus, dežela arabskega navdiha, danes znana kot Andaluzija, se začne v vasici Mojacar, razdeljeni na obalni in hriboviti del. Zahara je majhna ‘’bela vas’’ ali ‘’pueblo blanco’’, ki se stiska nad dolino in umetnim jezerom. Ozke in strme uličice in majhna dvorišča ki zajemajo sončne žarke nas popeljejo v  čas, ki tukaj piše svojo zgodbo. Kot jo bikoborska tradicija piše v Rondi, mestu v goratem andaluzijskem področju nad kanjonom El Tajo, ki ga je zarezala reka Guadalevin.

 

TERMIN:

 14.-25.3. 2017

Potovanje lahko organiziramo tudi za zaključene skupine, vendar s festivalom le v marcu.

TRAJANJE:

12 dni

ŠTEVILO POTNIKOV:

min 15 – max. 20

CENA:
 • 1.190 €/15 oseb
 • 1.090 €/20 oseb
VKLJUČENO V CENO:
 • povratna letalska karta in vse letališke pristojbine
 • 1 kos ročne prtljage omejenih dimenzij do 10 kg
 • najem minibusa, gorivo, parkirnine in cestnine na poti
 • transfer na/z letališča (v kolikor polet ne bo z Brnika)
 • 11 x nočitev z zajtrkom
 • 3x večerje ali kosila
 • vključene vstopnine: rimljansko gledališče v Cartageni, domovanja v jamah pri Guadixu, palača Alhambra, kraljeva kapela v Granadi, Mezquita v Cordobi, bikoborska arena v  Rondi, katedrala v Sevilli, pokušina šerija in obisk kleti v Jerezu, Palos de la Frontera
 • slovenski vodnik ves čas potovanja
 • stroški lokalnega šoferja
 • organizacija potovanja
ZAHTEVNOST:

nezahtevno

VODNIK:

Dejan Marentič 

INFO:

dejan@baobab-vodenja.si

PREVOZ:

letalo / kombi (ali minibus)

 Potovanje za vse, ki bi radi podrobneje spoznali temperament Andaluzije, njen preplet mavrske tradicije, bogate arhitekture, rimljanske zapuščine, nenavadnih domovanj, naravnih posebnosti.

Nekaj fotografij s potovanja: 
 
Program potovanja:
1. dan:
IZBRANO LETALIŠČE – Valencia

V dopoldanskem času pridemo v Valencio, kjer bo naslednjih pet dni potekal tradicionalni praznik Fallas, posvečen zavetniku Sv. Jožefu. Ulice so polne festivalskega ozračja, domačini oblečeni v tradicionalna oblačila, značilna valencijska jed paella se ponuja na vsakem vogalu. Tudi mi se skupaj z domačini in številnimi obiskovalci zlijemo v festivalsko vzdušje.

2. dan:
Valencia

Po zajtrku nas čaka začetek festivala, skupaj z ogledom najznamenitejših delov tretjega največjega španskega mesta. V starem jedru se srečamo z mestno zgodovino, v Lonja de la Seda ali ‘’Svileni borzi’’, zgrajeni konec 15. stoletja v gotskem stilu bomo videli kako so živeli trgovci srednjega veka, ob starem mestnem obzidju pridemo do znamenitih vrat Torres de Serranos, ogled starega jedra pa zaključimo pri mestni katedrali. Čas bo za kosilo in ogled dogajanja po mestnih ulicah. Pozno popoldne se lahko odpravimo še do obale in sprehajališča Paseo Maritimo.

3. dan:
Valencia – Benidorm – Cartagena (310 km)

Počasi se poslovimo od Valencie in se odpravimo južneje, v obmorsko letovišče Benidorm, ki je pravi primer vdora množičnega turizma na južne obale Španije. Vse do leta 1960 je bil Benidorm mirno ribiško naselje, danes pa bolj spominja na moderna ameriška velemesta, z visokomi stolpnicami, plažami, nakupovalnimi centri, hoteli… Po krajšem postanku nadaljujemo v provinco Murcio, kjer ob obali leži Cartagena, mesto z več kot dva tisoč letno tradicijo. Vrhunec je mesto doživelo pod rimskim cesarstvom, ko je bila znana kot Carthago Nova. Umayadi, dinastija, ki je zavzela v 8.stoletju velik del Iberskega polotoka, so jo spremenili v arabsko mesto ob sredozemskem morju. Ogledali si bomo številne spomenike iz teh časov, med drugim tudi rimljansko gledališče, ki slovi kot drugo največje ohranjeno v Španiji.

4. dan:
Cartagena – Mojacar – Cabo De Gata – Almeria (250 km)

Al – Andalus, dežela arabskega privdiha, danes znana kot Andaluzija, se začne v vasici Mojacar, razdeljeni na obalni in hriboviti del. Naredimo postanek ob plažah, nato pa naprej v smeri parka Cabo de Gata-Nijar, najbolj osamelega in divjega dela Andaluzije. Značilno toplo, skoraj puščavsko podnebje, nenavadne geološke stvaritve, ki so jih ustvarili vulkani, polja lave, so glavne značilnosti parka.Po ogledu nas čaka vožnja v Almerio, mesto, ki ga je ustanovil kalif Abd-ar-Rahman III iz Cordobe konec 10. stoletja. Ogled Alcazabe, starega jedra mesta, ki še danes s svojim obrambnim obzidjem in arabsko arhitekturo deluje mogočno.

5. dan:
Almeria – Desierto De Tabernas – Granada (190 km)

Za začetek dneva se dobro založimo z vodo, saj bo prvi del poti prašen in puščavski. Ustavili se bomo v področju Desierto De Tabernas, polpuščavskem svetu, ki leži med gorovjem Sierra Nevada, Gador in Filabres. Temperature se gibljejo med -5 do +48 stopinj celzija, kar pa verjetno ne moti ljubiteljev western filmov, saj so tukaj posneli številne kavbojke zaradi podobne pokrajine, kot jo imajo ‘’pravi’’ indijanci in kavboji na ameriškem Divjem zahodu. Odhod v bližino Guadixa, kjer ljudje živijo na nam verjetno nepojmljiv način, v jamah. Ustavimo se pri eni od družin, ki nam bo odprla vrata svojega zanimivega doma. Podrobneje nam razložijo tradicijo takšnega bivanja, predvsem pa prednosti življenja na ta način. Še vožnja v Granado. Nočitev.

6. dan:
Granada

Zjutraj se odpravimo na hrib nad mestom, kjer nas pričakuje palača Alhambra, zgrajena za časa nasridske dinastije pod kalifom Ismajlom I. Razkošne nekdanje sobane, Levje dvorišče in vrtovi Generalife nam bodo pripovedovali zgodbe mavrskih vladarjev. Po vijugastih in ozkih ulicah četrti Albaicin se nato spustimo v jedro mesta, do nekdanje arabske tržnice in kraljeve kapele, kjer sta pokopana katoliška kralj Ferdinand in kraljica Izabela. Zvečer obiščemo cigansko četrt Sacromonte, kjer preveva pristni duh andaluzijskega flamenka. Po želji možen obisk plesa v eni izmed zemljank.

7. dan:
Granada – Cordoba (200 km)

Vožnja v Cordobo, nekdaj največje evropsko mesto, ki je cvetelo pod muslimanskimi vladarji. Čaka nas ogled fantastične Mezquite, mošeje in katedrale v objemu. Krščanska cerkev je stala na tem kraju že v 6. stoletju, gradnja mošeje se je začela konec 8. stoletja za časa Abd – ar – Rahmana I, princa iz dinastije Umajadov. Cordoba je znana tudi po lepo okrašenih dvoriščih – patios. Eno izmed dvorišč in hkrati uličic je ‘’calle de las flores’’, verjetno najbolj ‘’gnečasta’’ mala ulica v mestu. Sprehod prek obnovljenega starega mostu na reki Guadalquivir. Čas za samostojna odkrivanja starega jedra mesta v popoldanskem času.

8. dan:
Cordoba – Zahara de la Sierra – Ronda (225 km)

Iz Cordobe se odpeljemo v hribe južne Španije, med Rondo in Sevillo, kjer leži eden od skritih malih draguljev andaluzijske pokrajine. Zahara je majhna ‘’bela vas’’ ali ‘’pueblo blanco’’, ki se stiska nad dolino in umetnim jezerom. Ozke in strme uličice, majhna dvorišča ki zajemajo sončne žarke. Čas tukaj piše svojo zgodbo. Kot jo bikoborska tradicija piše v Rondi, mestu v goratem andaluzijskem področju nad kanjonom El Tajo, ki ga je zarezala reka Guadalevin. Zibelka bikoborb se nahaja v samem središču mesta. Plaza de toros de Ronda nam razkrije življenje bikoborcev Pedra Romera in Cayetana Ordoneza. Malo naprej si na Novem mostu – Puente Nuevo – ponuja čudovit razgled na kanjon in ostale dele Ronde, ki so bili zgrajeni 100 metrov nad El Tajom.

9. dan:
Ronda – Gibraltar – Tarifa (160 km)

Zjutraj se zapeljemo do Gibraltarja, nad katerim že od leta 1704 drži roke britanska krona. Tarikova skala, kot so jo poimenovali Mavri, je od nekdaj privabljala številne vojske zaradi svoje strateške točke, pa tudi pirate in ostale nepridiprave. Peš bomo vstopili na britansko ozemlje, prek letališke steze pa prišli v središče mesta, v katerem vse poteka bolj angleško. Z lokalnimi fanti se zapeljemo na samo skalo, kjer se srečamo z makaki, obiščemo pa tudi jamo Sv. Mihaela. Še nekaj prostega v jedru mesta, nato se vrnemo v Španijo in prek Algecirasa nadaljujemo do rta Tarifa, ki velja za najbolj vetroven rt v Evropi. Zato je tudi magnet za številne ljubitelje adrenalinskih športov na vodi in v zraku.

10. dan:
Tarifa – Cadiz – Jerez – Huelva (330 km)

Preden se ustavimo v eni izmed znamenitih kleti šerija v Jerez de la Frontera, si ogledamo stari del mesta Cadiz, ki velja za najstarejše stalno naselje na Iberskem polotoku. Danes je tudi sedež španske mornarice. V Jerezu ob pokušini desertnega vina šeri, ki ga v večini pridelajo iz belega grozdja vrste Palomino, spoznamo kako so britanski veljaki prevzeli in razširili prodajo svojim rojakom. Popoldan se odpeljemo do Huelve, prijetnega mesta, znanega po tem, da se v bližini nahajajo t.i. ‘’lugares colombinos’’, kraji povezani s potovanjem Krištofa Kolumba leta 1492. Nastanitev.

11. dan:
Huelva – Matalascanas – El Rocio – Sevilla (180 km)

Zjutraj nas čaka El Muelle de las Carabelas, kraj od koder je odplul Kolumb leta 1492 v odkrivanja novih svetov. Nato do plaž Matalascanas in romarskega kraja El Rocio. Za konec pa Sevilla s svojo bogato zgodovino, reko Guadalquivir, stolpom Torre del Oro, katedralo, četrtjo Santa Cruz, Casanovo.

12. dan:
Sevilla – Bologna

Zadnji dan našega potovanja. Dopoldan bo čas raziskovati Sevillo po svoje, popoldne vožnja na letališče in polet domov.