DEŽELA VELEMEST in NARODNIH PARKOV – POPOTOVANJE PO ZAHODU ZDA

In kaj točno človeka čaka danes na koncu večurnega, nekje na pol udobnega leta proti zahodu Ameriške celine? Prepričani smo, da je povprečni popotnik še vedno bogato nagrajen za svoj trud. Kalifornija in njene sosede so namreč daleč najzanimivejše države ZDA. To vedo tudi Američani sami, saj tu še vedno konča mavrica in začnejo ameriške sanje. Popotovanje po »divjem« zahodu Amerike – Kaliforniji, Arizoni, Utah in Nevadi je še vedno popotovanje v kavbojske filme Johna Forda, čeprav se namesto v kočiji popotnik pelje v podobno velikem »maxi – vanu«. Število sopotnikov je podobno, vaš voznik ima na glavi klobuk in zunaj skozi steklo se, sicer nekoliko hitreje kot včasih, premika podobna pokrajina peska in skal, grmičevja in trdoživih dreves, suhih rečnih strug in mogočnih ter čudovitih kanjonov, ki jih je čas v zadnjih par stoletjih le malo spremenil.

 

TERMIN:

20.9. – 6.10. 2018 – zbiramo prijave

TRAJANJE:

17 dni

ŠTEVILO POTNIKOV:

skupina min. 7 – max. 14 oseb

CENA:

2.990 €/12 potnikov

3.290 €/7 potnikov

 

VKLJUČENO V CENO:
 • povratna letalska karta in vse letališke pristojbine
 • transfer na/z letališča Marco Polo Benetke
 • najem kombija (Mercedes Sprinter oz. podobno vozilo), gorivo in parkirnine za celotno pot
 • 15x nočitev z zajtrkom
 • vstopnine v narodne parke: Yosemite, Death Valley, Zion, Bryce, Arches, Canyonlands, Grand Canyon, Joshua Tree, državna parka Goblin in Dead Horse, Meteor Crater, White Mountains Ranger District,  Four Corners
 • slovenski vodnik / voznik
 • stroški registracije/avtorizacije  vstopa v ZDA (ESTA) – 14 USD/OSEBO
 • organizacija potovanja
ZAHTEVNOST:

 Glej Pohodništvo.

VODNIK:

Gregor Košec ali Dejan Marentič

INFO:

dejan@baobab-vodenja.si

PREVOZ:

letalo / kombi

 OPOMBA:

V ZDA vsi hoteli ne ponujajo možnost zajtrka. Tam kjer te opcije ne bo, poiščemo restavracijo, kjer bomo zajtrkovali.

POHODNIŠTVO:
 • NP Zion – Emerald Pools = krajši pohod (cca. 1 uro), nezahteven
 • NP Zion – Riverside Walk = krajši sprehod (cca. 30 minut v eno smer), nezahteven
 • NP Zion – Angel’s Landing = daljši pohod (cca. 3,5 ure v eno smer), zahteven
 • NP  Bryce – Navajo Loop Trail = krajši pohod (cca. 1-1,5 uro), predvsem vzpon nazaj, srednje zahteven
 • NP  Arches – Landscape Arch = krajši pohod (cca. 1 uro), nezahteven
 • NP Arches – Delicate Arch razgledna točka = krajši sprehod (cca. 20 minut v eno smer), nezahteven

OPOMBA: v parku Zion lahko izbirate med pohodom do Angel’s Landing ali dveh krajših sprehodov Riverside Walk in Emerald Pools.

 

Nekaj fotografij s potovanja: 
 
Program potovanja:
1. dan:
Ljubljana – Evropa – San Francisco

Zberemo se na dogovorjenem mestu. Transfer do izbranega letališča (če to ne bo Brnik), polet v San Francisco z enim prestopanjem na enem izmed večjih evropskih letališč. Ob  prihodu v San Francisco in opravljenih formalnostih na letališču, se odpeljemo  na Fisherman’s Wharf, kjer se bomo potrudili odgnati utrujenost po dolgem poletu z domačim pivom in lokalnimi dobrotami.

2. dan:
San Francisco

Oglede bomo začeli na Twin Peaksu, griču nad mestom, od koder se ponuja enkraten pogled na zaliv San Francisca z mostom Golden Gate, na okrožje Marin, mesto Oakland. Nadaljevali bomo s postankom na trgu Alamo, znanem po viktorijanskih hišah, se zapeljali do obale Tihega oceana, prečesali kitajsko četrt, se peljali z znamenitimi ‘’cable cars’’ po valovitih in strmih mestnih ulicah, obiskali nekdanji hipijevski Haight Ashbury,  peljali prek mostu Golden Gate in dan zapečatili  po želji v enem od blues klubov.

3. dan:
San Francisco – Yosemite (280 km)

Jutranji pozdrav od San Francisca in vožnja v smeri narodnega parka Yosemite. Prek Centralne doline Kalifornije, velike za nekaj Slovenij, v zgodnjih popoldanskih urah prispemo do prvih znamenitosti in naravnih lepot parka. Lepote, ki so očarale tudi svetovno znanega fotografa Ansela Adamsa, bomo odkrivali v soju popoldanskih žarkov. El Capitan je znamenita stena, ki pritegne tudi mnoge slovenske alpiniste. Postanek pri jezeru Mirror. Podali pa se bomo tudi po ozki in slikoviti poti do slapov Vernall nad osrednjo dolino Yosemite. Večerna nastanitev v hotelu/motelu v bližini parka.

4. dan:
Yosemite (70 km)

Dopoldan namenimo področju Mariposa Grove, znanem po številnih sekvojah, ki so ena izmed najstarejših živih bitij na svetu.  Sprehodili se bomo med temi velikani, spoznali njihov življenjski cikel, videli Velikega grizlija (Giant Grizzly), sekvojo ki jo uvrščajo med največje na svetu. Popoldanski čas bo namenjen Glacier Point-u, točki nad samim parkom, od koder se ponuja neverjeten pogled nad področje celotnega parka in širše. Za konec nas čaka še Tunnel View, kjer boste lahko iskali najlepše obraze parka Yosemite s svojimi fotoaparati. Nočitev.

5. dan:
Yosemite – Tioga – White Mountains – Lone Pine (320 km)

Prek travnikov Toulumne in prelaza Tioga se po vijugasti cesti spustimo v bližino jezera Mono, od tam pa naprej do Belih gora (White Mountains), kjer rastejo borovci posebne vrste, saj njihova starost presega že 4000 in več let. Povzpeli se bomo nad 3000 m nadmorske višine, od koder bomo na kristalno svežem zraku občudovali dolino Owens in gorovje Sierra Nevada. Vrnitev v dolino do Bishopa ali kraja Lone Pine, kjer prenočujemo.

6. dan:
Lone Pine – Death Valley – Las Vegas (400 km)

Zgodnji odhod proti Dolini smrti, enemu najbolj vročih in suhih krajev na zahodni polobli. V zgodnjih popoldanskih urah pridemo v park, kjer nas pričakajo peščene sipine, redko grmičevje in visoke temperature. Badwater velja za najnižjo točko ZDA, saj leži kar 85.5 m pod morsko gladino. Posebnost so tudi širna ‘’polja’’ soli na tem področju, ki jih ob močnih padavinah preplavi jezero. Po Artists Drive pridemo med vulkanskimi in sedimentnimi griči do Artists Palette, kjer se prelivajo številne barve mineralov, ki se skrivajo v kameninah. Še do Zlatega kanjona (Golden Canyon) in postanek v Furnace Creek-u, kjer se bomo lahko malo okrepčali in s seboj iz Doline smrti odnesli kakšen spominek. Za konec postanek na točki Zabriskie Point,od koder se ponuja pogled na večji del parka. V večernih urah prispemo v Las Vegas, mesto luči in igralništva. Čudež moderne dobe sredi puščave Mojave nudi obilo zabave, tematskih hotelov, koncertov. Nastanitev, večerja in prosto za spoznavanje mesta.

7. dan
Las Vegas – Zion NP (260 km)

Iz Nevade kmalu prispemo v Utah, ki slovi po naravnih lepotah in najlepših narodnih parkih ZDA. Narodnemu parku Zion bomo namenili večji del dneva. S posebnimi avtobusi (shuttli) se bomo odpeljali v osrčje parka, kjer se bomo podali na nekaj krajših pohodov do Smaragdnih tolmunov (Emerald Pools), Jokajoče stene (Wheeping Rock) in ob reki Virgin, ki je oblikovala sotesko parka do Virgin Narrows. Za ljubitelje daljših pohodov bo možen vzpon do Angel’s Landing. Nočitev v bližini parka.

8. dan
Zion – Bryce Canyon (110 km)

Jutranja vožnja po slikoviti cesti iz parka do  kanjona Bryce. Prečudoviti svet rožnatih stožcev, ki so jih oblikovali veter, dež in sneg v tisočih letih, se bo odprl pred nami. Spustili se bomo v samo srce kanjona po stari poti Navajo Loop, ki so jo uporabljali že staroselci. Igra narave je tukaj naravnost domišljijska. Za konec doživetij v parku se ustavimo na Inspiration Point-u. Nočitev v bližini parka.

9. dan
Bryce – Moab (470 km)

Zgodaj zjutraj odhod v smeri mesta Moab.  Pot nas bo vodila mimo parka Capitol Reef, kjer se bomo v bližini ustavili ob starodavnih indijanskih risbah na ogromnih stenah iz rdečega peščenjaka. Nadaljujemo do pravljične doline Goblin, polne nenavadnih ”gobastih” stvaritev narave. V večernem času prispemo v deželo kanjonov in parkov v okolici  Moab-a.

10. dan
Moab

Naslednji  dan bomo preživeli v raziskovanju parkov Arches in Canyonlands, ter državnega parka Dead Horse State Park, ki je znan tudi po snemanju filma Thelma & Louise. V Archesu se sprehodimo do  svetovno znanega kamnitega slavoloka Delicate Arch, ustavimo ob Balance Rock in  raziščemo Hudičev vrt – Devil’s Garden. Otok na nebu – Island in the Sky v parku Canyonlands nam bo ponudil krasne poglede na deželo kanjonov in reki Green ter Kolorado, ki sta s svojo močjo oblikovali čudovite kanjone, ki jih bomo opazovali z dobrih 600 m višine. Za ljubitelje fotografije bo to poseben kraj, kot tudi celoten park Arches. Obisk sklenemo z ogledom Dead Horse parka. Večerni čas bo namenjen sprostitvi in zabavi v mestecu.

11. dan
Moab – Monument Valley (240 km)

Zgodnji odhod v smeri Doline spomenikov, saj nas čaka precej vožnje. Ob prihodu v dolino se z domačini Navajo in njihovimi terenskimi vozili podamo na odkrivanja prašnih poti, po katerih so nekdaj bežale poštne kočije v filmih Johna Forda, ki je ime Monument Valley ponesel v svet. Ob poti spoznamo in obiščemo hogan, tradicionalno bivališče ljudstva Navajo, se vrnemo v zgodovino življenja tukajšnjih ljudi ob stenskih poslikavah in risbah in mogoče uporabimo lopate, da se izkopljemo iz kupov peska, ki leži na nekaterih delih poti. Če bo možno, obiščemo naselje, v katerem Navaji še živijo na tradicionalen način. Prenočujemo v okolici Monument Valley.

12. dan
Monument Valley – Page – Grand Canyon (370 km)

Prejšnji dan smo vstopili v enega največjih rezervatov Navajov, vožnjo po njem pa nadaljujemo tudi danes. Ustavili se bomo v mestecu Page, ki leži nad reko Kolorado in v svoji okolici skriva eno lepših stvaritev narave, Antelope Canyon, ki je raj za fotografe. Z odprtimi terenskimi vozili se odpeljemo do majhnega kanjona, ki ga prehodimo lahko v dobrih petih minutah, vendar njegova lepota se skriva v njegovi nenavadni obliki, ki mu jo je podarila voda in igri svetlobe ter senc. Po ogledu vožnja nazaj v Page, nato pa se z našim kombijem odpeljemo do Horseshoe Bend-a, še ene čudovite stvaritve reke Kolorado. Popoldan sledi vožnja do Velikega kanjona (Grand Canyon) z vmesnimi panoramskimi postanki. Ob prihodu v park se najprej ustavimo pri Desert View Point, od koder se že lepo vidi del kanjona. V večernem času namestitev v hotelu/motelu v bližini.

13. dan
Grand Canyon – Meteor Crater – Flagstaff (260 km)

Jutranja vrnitev v park, kjer se sprehodimo ob njegovem južnem robu do vasi Grand Canyon Village. Oglede bomo nadaljevali vse do zadnje razgledne točke Hermit’s Rest od koder se vrnemo nazaj in odpravimo do letališča, kjer boste lahko poleteli s helikopterji družbe Maverick na enkratno in nepozabno doživetje kanjona iz zraka. Čas bo da odrinemo do študentskega mesta Flagstaff, ki velja za središče severne Arizone. Preden se posvetimo užitkom, ki jih mesto ponuja, obiščemo še področje Meteor Crater, kjer je pred 50 tisoč leti z neverjetno hitrostjo skoraj 42 tisoč km na uro asteroid trčil na zemeljsko površje. Krater, ki je ob tem nastal, velja za najbolje ohranjenega na vsej zemeljski obli. Pozno popoldan vrnitev v Flagstaff. Nočitev.

14. dan
Flagstaff – Joshua Tree NP – Palm Springs (600 km)

Zelo zgodnji odhod nazaj v Kalifornijo, do parka Joshua Tree, kjer se stikata dva puščavska ekosistema, Mojave in Colorado. Park je dobil ime po Jozuetovem drevesu. Po cesti Park Boulevard se zapeljemo do Keys View, od koder se razteza pogled na dolino Coachella in znamenito prelomnico San Andreas, ki poteka dobrih 1.100 kilometrov od kalifornijskega zaliva do obale Mendocino severno od San Francisca. V zelo lepem vremenu se včasih ponudi tudi pogled na Signal Mountain, ki se nahaja v Mehiki. Večerni prihod v Palm Springs.

15. dan
Palm Springs – Los Angeles (180 km)

Ameriški zajtrk. Sledila bo vožnja v Los Angeles in  ogled največjega kalifornijskega mesta: stari mehiški del z Olvera Street, Downtown z nebotičniki, Hollywood z znamenitim Kitajsim gledališčem in Kodak Theatrom, Walk of Fame z zvezdami in odtisi rok filmskih igralcev. Zapeljali se bomo po Sunset Boulevard do Beverly Hills-a in ulice Rodeo Drive. Še vožnja skozi Westwod, mimo Century City, vse do Santa Monice, kjer se bomo lahko sprehodili po znanem pomolu Santa Monica Pier, na 3rd Street Promenade opazovali ulične umetnike. Čas bo tudi za večerjo. Nastanitev v hotelu.

16. dan
Los Angeles – Slovenija

Polet proti Evropi s prestopanjem na enem izmed večjih evropskih letališč in nadaljevanje poleta v Slovenijo. Konec potovanja