MEHIKA – koristne informacije

Potni list

Potni list mora ob vašem potovanju v Mehiko biti veljaven vsaj še šest (6) mesecev od dneva potovanja. V kolikor je do poteka potnega lista manj, imate lahko ob prihodu na letališče v Ciudad de Mexicu ali Cancunu težave. Včasih se zgodi, da na potek potnega lista nekateri uslužbenci enostavno niso pozorni, ko pa pristanete na končnem letališču, ostanete neprijetno presenečeni ker vam ne dovolijo vstopa! Torej, preverite veljavnost vaših potnih listov pred potovanjem!

FMM (Forma Migratoria Multiple)

Slovenski državljani za vstop v Mehiko ne potrebujemo vize (turistična potovanja do 3 mesece), potrebno pa je pred prihodom v državo izpolniti obrazec, ki se imenuje Forma Migratoria Multiple (FMM, včasih je bila FMT). Obrazec dobite na letalu, ter ga ob prihodu na letališče pravilno izpolnjenega izročite uradni osebi ob kontroli potnega lista. Del obrazca odtrgajo, drugi del ostane vam (kjer piše, kdaj ste vstopili v državo in kdaj jo boste zapustili). Vaš del obrazca morate hraniti ves čas potovanja, saj ga ob odhodu oddate osebju na letališču. Če ste izgubili obrazec in o tem obvestite vodnika ali osebje šele na letališču pred odhodom domov, lahko to povzroči precej težav, saj se lahko zgodi tudi to, da zamudite svoj let proti domu! Med potovanjem se lahko zgodi, da vas ustavi policija in preveri vaše dokumente in takrat morate pokazati tudi ta del obrazca. Pri izpolnjevanju vam pomagam jaz ali drugi vodnik, ki bo z vami na poti.

Vnos hrane

V Mehiko ni dovoljeno prinesti nobenih domačih dobrot, ki ste si jih morebiti pripravili za s seboj, da ne bi ”trpeli” kakšne lakote. Sendviči, domače klobase, sadje, domača peciva, vse to, če že imate s seboj, morate ”pospraviti za zobe” še preden pridete v Mehiko. Če ste na obrazcu napisali, da ne nosite s seboj nobene stvari, ki je na seznamu prepovedanih (tudi hrano) in če vas kljub temu dobijo s kupom sadja, klobas v prtljagi, potem noben izgovor v smislu ”uh, nisem vedel, da tega ne smem prinesti” ne bo pomagal. No, resnici na ljubo, vse je odvisno od carinika. Lahko vas bo spustil, še bolj verjetno pa je, da boste plačali kazen v višini 100 $ ali več. Več o vsem lahko preverite na spletni strani Senasica.

Izguba ali kraja dokumentov, kreditnih kartic, letalskih kart

Da se izognete vsem nevšečnostim, poskrbite že doma za svoje dokumente, kreditne kartice… Naredite nekaj kopij vseh, vzemite vsaj eno kopijo s seboj na pot, drugo pa pustite doma pri svojih sorodnikih, prijateljih, ki vam lahko v primeru izgube ali kraje originala in kopije, faksirajo v hotel kopijo, ki ste jo pustili pri njih. Na ta način si boste prihranili kup časa, denarja, energije in predvsem slabe volje. Vedno imejte vse dokumente shranjene na varnem mestu. Dragocenosti pustite doma, vse kar ni nujno potrebno za potovanje pustite doma.

SKRITI ŽEPKI – na notranjo stran obleke si na različnih mestih všijte majhne neopazne žepke, kamor boste lahko skrili lepo zložene bankovce ali potovalne čeke. Poleg skritih žepkov imejte tudi »moneybelt« (torbica z zadrgo nameščena okrog pasu pod obleko).

NAHRBTNIKI S KLJUČAVNICO – priporočljivi so nahrbtniki z dvojno zadrgo, na katero je možno dati manjšo ključavnico (»žabico«).

Telefoniranje

V primeru, da bi radi klicali domov je ena cenejših (ne najcenejša) opcij, da si kupite t.i. Tarjetas Ladatel. Gre za telefonske kartice, ki jih kupite v kioskih, hotelskih recepcijah. Stanejo 30,50 ali 100 $MN. Izdaja jih TELMEX, mehiški Telekom, bi lahko rekli. Verjetno najcenejša varianta pa bi bil nakup posebnih kartic, ki jih v večini primerov ne oglašujejo in morate za njih povprašati prodajalca. Gre za t.i. alternativne telefonske kartice, ki jih prodajajo v kioskih. Prodajalca prosite za “tarjeta para llamadas de larga distancia de descuento” – kartica za mednarodne klice s popustom. Cene teh kartic so $100, $200 in $500 pesov, vendar pa imate na voljo precej več minut za pogovore, kot pri Telmexovih karticah. Vse kartice pa imajo številke za dostop (strgate s kartice), ki jih vtipkate, da dobite povezavo in šele nato začnete s tipkanjem številke, ki jo hočete poklicati.

Mobiteli v Mehiki delujejo, vendar pa pazite, da ima vaš mobitel vsaj tri frekvenčna območja. Telcel in Telefonica (španska) sta največja ponudnika mobilne telefonije v Mehiki. Klicna številka za Slovenijo iz Mehike je 00 386 in želena številka. Telefoniranje prek mobitela je drago,

Prenosniki, fotoaparati, videokamere

Internetna ponudba v hotelih je dobra, pa vendar ne najboljša. Najpogostejše težave, ki se pojavijo glede brezžičnega interneta, so nezmožnost povezave kljub brezžičnemu signalu. Nekateri hoteli ponujajo kable, ki jih imajo že v sobah ali jih dobite na recepciji. Če nimate svojega prenosnika s seboj, nič zato, saj je možnosti za internetni dostop veliko. Če že ne hoteli, potem dobite možnost uporabe računalnika v t.i. ”cyber caffejih”.

POMEMBNO: Če greste na pot v Mehiko s prenosnikom in/ali fotoaparatom, je dobro, da jih prijavite na carini pred poletom, če potujete z brniškega letališča. To storite takoj na desno pri okencu, ko vstopite skozi vhod, kjer se začne varnostna kontrola. Od carinika dobite obrazec, ki ga izpolnite s podatki o prenosniku, fotoaparatu ali videokameri in nato, ko ga ožigosa, ta obrazec shranite pri sebi. Velja vsaj tri leta! Če tega nimate in se vrnete domov na brniško letališče, lahko carina ob pregledu zaseže vso vašo sodobno tehnologijo, dokler ne podate dokaza o tem, da ste vse kupili v Sloveniji. Zoprna reč!

Vtičnice

V Mehiki uporabljajo vtičnice s tremi vtiči, napetost 110 voltov. Adapterje lahko kupite že v Sloveniji ali pa ob prihodu v Mehiko. Nekateri hoteli jih tudi posojajo, vendar ne računajte na to, da jih boste dobili povsod. Najboljša rešitev je, da imate svojega!

Plačila

V Mehiki imajo radi ”plastični” denar, torej kreditne kartice, kot tudi gotovino. Kreditne kartice sprejemajo v vseh turističnih krajih. Če imate Mastercard, Visa, American Express, Diners, vse to gre v promet. Vseeno pa imejte pri sebi vedno tudi nekaj gotovine, saj včasih potrebujete tudi drobiž za takšno in drugačno stvar. Predvsem to velja za malo bolj odmaknjene kraje, kjer je gotovina še vedno na prvem mestu. Bankomati so dosegljivi v vseh mestih in turističnih krajih, vendar pa pazite, predvsem v Ciudad de Mexicu, da dvigujete denar podnevi in če je le možno, na obljudenem kraju. V Mehiki pogosto pride do kraje denarja ravno na ta način, da neprevidne turiste presenetijo nepridipravi ob dvigu denarja z bankomata. Za provizijo dviga se pozanimajte pri vaši banki.

NASVET: Če ne potujete veliko v tujino, na potovanju pa ste se odločili, da boste večino stvari plačevali s kreditno kartico, potem o tem obvestite vašo banko. Zakaj? Včasih se zgodi, da ob poskusu plačila kartica ne deluje. Razlog lahko tiči v dejstvu, da je vaša banka blokirala kartico, zaradi suma zlorabe, ker ne vedo, da ste na potovanju. Ni sicer pogost pojav, pa vendar, na mojih potovanjih se je potnikom prav to že zgodilo.

Denar

V Mehiki je plačilno sredstvo mehiški pesos. Oznaka je $, torej kot ameriški dolar. Da pa se obiskovalci ne bi vedno znova motili, pred $ dodajo (ne sicer vedno) MX$ (mehiški dolar) ali pa $100 MN (Moneda Nacional). Najbolj so v obtoku bankovci za 50,100 in 200 MX$. 1 MX$ = 100 centavos. Ponekod v turističnih krajih je možno plačati tudi z ameriškimi dolarji, vendar res le ponekod!

Taksi

V velikih mestih je najem taksija lahko slaba izkušnja. Predvsem v Ciudad de Mexicu je najbolje, da taksi naročite pri recepciji hotela, saj tako dobite uradnega prevoznika in ne tistega brez licence. V navadi je, da vam tudi povedo številko registrske tablice taksija, ki vas pride iskati. Če greste sami na pot, vam svetujem, da ob pristanku na letališču v Ciudad de Mexicu stopite do posebnega kioska, kjer plačate pot z uradnim taksijem do svojega hotela. Ti so najvarnejši, res pa je da je tekom dneva lahko precejšnja gneča pri čakanju.

Jet lag

Časovna razlika ali ‘’jet lag’’ povzroča težave, kot so nespečnost in utrujenost, večini potnikov. Težave po navadi same izginejo po dnevu ali dveh, pri nekaterih kasneje. Ko potujemo na zahod, so te težave manj izrazite, ko pa se vračamo na vzhod (kot v našem primeru), pa so lahko izrazitejše. Dehidriranost se prav tako lahko pojavi kot posledica spremembe našega bioritma.

Časovna razlika med Slovenijo in Ciudad de Mexicom je 7 ur. To velja za večji del Mehike, vključno s polotokom Yucatan. Vendar pa Mehika nima vedno usklajenega časa ob prehodu iz zimskega v poletni (s tem so začeli leta 1996) in je dobro, če tudi sami preverite točen čas ob prihodu v državo. Skrajni zahod Mehike 8 ur razlike. Slovenija 15.00 pomeni Mehika 8.00 isti dan.

Arheološka najdbišča

Kulturno bogastvo Mehike je neizmerno. Enkratno ohranjena in skrivnostna mesta nekdanjih ljudstev Mehike, privablja na tisoče obiskovalcev z vsega sveta. Pri obisku le-teh veljajo določena pravila, ki jih je potrebno upoštevati. Večina starodavnih mest leži na vročih in vlažnih področjih, kar pomeni, da je lahko obisk sredi dneva precej naporen. Povsod je kar nekaj hoje (ne sicer pretirano), zato vedno ob sebi imejte vsaj 1,5 l vode! Chichen Itza, Uxmal in še nekatera mesta so precej razpotegnjena in je hoje več. Tudi Teotihuacan v bližini glavnega mesta, je veliko področje, kjer se lahko tudi povzpnete na eno od piramid, kar tudi zahteva nekaj energije. Povsod imejte zaščitno kremo proti soncu, mogoče kakšno kapo in sončna očala, če ste občutljivi. Palenque se nahajajo v tropskem gozdu, vlažnost na tem področju zna biti velika in obremenjujoča, vendar pa ni veliko hoje, vzpon pa le eden in to po potki do višje ležečih templjev. V vsakem mestu domačini prodajajo tudi obrtne izdelke, obleke, dobi se hrana in pijača. Večina vsega na samem vhodu na arheološko področje, izdelki tudi znotraj.

Spominki

Na celotni poti je možno kupiti številne spominke, od tradicionalnih oblačil v Zinacantanu, do majevskih glasbil, keramičnih in lesenih posodic, glasbe, knjig, chicle – iz katerega so Maji izdelovali prve žvečilne, kipce različnih bogov… Cene so različne, bližje smo turističnim predelom, višje so. Večkrat se ustavimo tudi na tržnicah, kjer je ponudba še večja in tudi bolj pristna.

Hrana

O mehiški hrani je bilo že veliko povedanega. Mehiške restavracije, ki so postale priljubljene tudi pri nas, nudijo različne mehiške jedi, ki pa so, vsaj po mojem mnenju, nekoliko ”prirejene” za naš okus. Enchiladas, buritos, fajitas in podobne jedi s tortiljami, nadevane s piščančjim ali govejim mesom, lahko samo z zelenjavo, z dodatkom zmečkanega fižola, rižom, prelito in zapečeno s sirom, so najbolj priljubljene jedi. Mehičani pa naredijo vse skupaj precej bolj enostavno, nekatere od jedi so bolj kot prigrizek, kot recimo quesadillas – tortilje s sirom in juha iz črnega fižola. Okusno, hitro in enostavno. Tortilje pri nas se mi zdijo precej bolj slane kot v Mehiki. Res pa primerjam naše mehiške restavracije in kuhinjo domačinov v Mehiki, ne pa restavracij za turiste, ki se tudi v Mehiki ne razlikujejo veliko od naših.

Pekoče jedi se najde, vendar že kot po nekem pravilu, jih domačini, ko vidijo da gre za tujca, ne začinijo močno. Če ste ljubitelj, poskusite chile habanero, eno močnejših omak. Zajtrki so bogati, ponudba pestra, od pikantnih hrenovk do huevos rancheros – neke vrste kmečke omlete, ki ji dodajo začimbe, paradižnik. Omlet je veliko vrst, prav tako sokov, sadja (papaya, ananas, banane, mango…). Za osvežitev so odlične t.i. ”aguas frescas”, mešanica sadja in vode. Če ste dehidrirali, vam ta pijača odlično nadomesti izgubljeno energijo. Ne pretiravajte z ananasom in vodo, saj vas lahko dodobra očisti!:)

Alkohol

Tudi v Mehiki ni dovoljeno piti alkohola osebam mlajšim od 18 let. Alkoholne pijače so sicer dostopne povsod. Od piv, vina do žganih pijač. Ponekod je možno, da prodajalec od vas zahteva dokument, če kupujete alkohol in se mu zdite premladi, čeprav redko. Uradno je na ulici prepovedano pitje alkoholnih pijač, vendar, če se boste s steklenico piva sprehodili po ulici in ne boste kazali znakov vinjenosti ali se nespodobno vedli, je majhna verjetnost, da vas bodo zaradi tega kaznovali.

Seveda v Mehiki ne moremo mimo tekile in mezcala, dveh žganih in priljubljenih pijač, ki sta razširjeni tudi po svetu. Ni tekila tista, ki ima črva v steklenici, mezcal je tisti. Na poti boste imeli možnost degustacije in nakupa. Posebnost je tudi pulque, pijača ljudstva Mexica (nam bolj znani kot Azteci), ki so jo pridobivali iz agave Americana (maguey). Popiti jo je treba v 24 urah, zato ni primerna za nakup za domov.

Cepljenja

Za potovanje v Mehiko obveznih cepljenj ni, so pa nekatera priporočena. Predvsem je pomembno, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom pred potovanjem. Na naši poti je nekaj področij, ki so malarična. Gre za Chiapas v Mehiki, obmejne predele Belizeja in Gvatemale. Potrebni so repelenti, ki odganjajo komarje, ki so prenašalci malarije. Obstaja več vrst tablet, ki jih jemljete proti malariji (Lariam, Maleron…), vendar nobeno ne zagotavlja 100 % zaščite. Še enkrat, o vsem se posvetujte s svojim zdravnikom! Več informacij o malariji najdete na spletni strani www.zdravinapot.si.

Španščina

Uradni jezik je seveda španščina. Mogoče nekoliko drugačna od ”španske” španščine ali kastiljščine, kot jo imenujejo. Gre za razlike, ki so primerljive z ameriško in angleško angleščino. Poznavanje nekaj osnovnih izrazov vam lahko zelo koristi, saj vsi ne govorijo angleško, še manj, le zaposleni v turizmu in turističnih krajih so vam lahko v pomoč v angleščini, na podeželju je španščina zakon. Tudi v večjih mestih ne računajte, da bo vsak z vami takoj spregovoril v angleškem jeziku.

Niste našli tistega, kar vas zanima? Pošljite vprašanje na dejan@baobab-vodenja.si ali me pokličite na 031 363 361 (Dejan) in skušal vam bom pomagati.