TANZANIJA – koristne informacije

PRED ODHODOM

Obvezna in priporočljiva opravila pred odhodom na potovanje v Tanzanijo (otoki Zanzibar, Pemba, Mafia spadajo pod Združeno Republiko Tanzanijo in zanje veljajo iste stvari kot za Tanzanijo, razen, če ni kaj izrecno izpostavljeno):

 • cepljenje (opisano spodaj)
 • preberite te koristne informacije, da dobite prvo predstavo o potovanju in državi
 • veliko informacij o Tanzaniji najdete tudi na spletni strani podjetja Pure Afro Travels

Za vsa dodatna pojasnila in informacije se lahko obrnete tudi direktno na Vesno:

FORMALNOSTI OB VSTOPU V DRŽAVO IN VIZUM

Ob vstopu v Tanzanijo morate imeti:

 • POTNI LIST, ki je veljaven še vsaj 6 mesecev. Slika v potnem listu ne sme biti stara (čim bolj si morate biti podobni na sliki). Potni list je veljaven dokler ne poteče rok veljavnosti in dokler je vsaj še ena stran v potnem listu prazna. Oba pogoja morata biti izpolnjena, da se potni list še šteje za veljavnega.
 • VIZUM, ki ga kot slovenski državljani potrebujete, dobite ga lahko tudi na letališču ob vstopu v Tanzanijo in stane 50 $ (ne glede na to ali gre za odraslo osebo ali za otroka). Države, ki nimajo tanzanijske ambasade, dobijo vizo ob prihodu v državo, na enem izmed mednarodnih letališč (Dar es Salaam, Kilimanjaro, Zanzibar, Mwanza); vizum se pridobi tudi na glavnih cestnih prehodih (če npr. potujete v Tanzanijo iz Nairobija, Mombase v Keniji ipd).
Letalska vozovnica

Ko boste prejeli letalske vozovnice – takoj preverite datume, ure poletov ter vaša imena.

Ostali priporočljivi dokumenti
 • Zdravstveno zavarovanje
 • Mednarodna študentska izkaznica vam bo prišla prav pri uveljavljanju popustov pri železniških ali letalskih vozovnicah ter vstopninah v muzeje
 • Mednarodno vozniško dovoljenje, če razmišljate voziti po Tanzaniji – in ne pozabite, vožnja je » britanska« po levi strani!!!
Nasveti v zvezi z letališči, prtljago in dokumenti

OZNAČENA PRTLJAGA – vsi kosi prtljage naj bodo označeni s kartončki z vašim imenom, priimkom in naslovom ter pritrjeni na vidno mesto, vsi kosi prtljage naj imajo enake označbe tudi v žepih prtljage.

OMEJITEV TEŽE PRTLJAGE – notranji poleti z lokalnimi letalskimi družbami (npr. Arusha-Zanzibar ali Dar es Salaam ipd.) so običajno z manjšimi letali in njihova omejitev teže prtljage je običajno 15-20 kg po osebi.

DOKUMENTI

Doma morate pustiti: 

 • fotokopijo potnega lista
 • fotokopijo letalske karte
 • fotokopijo potovalnih čekov (samo list s serijskimi številkami) oz. fotokopijo oz. številko kreditnih kartic
 • fotokopijo mednarodne knjižice o cepljenjih
 • Pomembne telefonske številke
 • Ostale številke (npr. številka banke v primeru kraje/izgube kreditne kartice, potovalnih čekov za preklic)

Eno fotokopijo omenjenih dokumentov imejte pri sebi, vendar ločeno od dokumentov za primer, če pride do kraje. Če ukradejo tudi fotokopijo, jo lahko starši, sorodniki, znanci pošljejo po faxu. Lahko si dokumente tudi skenirate in pošljete na svoj e-mail naslov, ki ga lahko preverjate kjerkoli. Fotokopija predvsem potnega lista pa je uporabna tudi za identifikacijo na ulici ali pri menjavi denarja v banki oz. menjalnici, tako da lahko original varno shranite v hotelu.

CEPLJENJE in bolezni

RUMENA MRZLICA – Od 15. januarja 2008 je zopet potrebno obvezno pokazati dokazilo o cepljenju proti rumeni mrzlici ob vstopu v vse afriške države, tudi v Tanzaniji in Keniji. Še posebej, če ste se potepali še po katerikoli drugi z rumeno mrzlico rizični afriški ali južnoameriški državi (Senegal, Gambia, Guinea Bissau, Sierra Leone, Liberia, Cote D’Ivoire, Burkina Faso, Ghana, Nigeria, Mali, Niger, Chad, Central African Republic, Togo, Benin, Sao Tome, and Principe, Cameroon, Gabon, Congo, Democratic Republic of Congo, United Republic of Tanzania, Angola, Zambia, Uganda, Kenya, Rwanda, Burundi, Ethiopia, Somali, Sudan and Equatorial Guinea; Panama, Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, Brazil, Guyana, Suriname, French Guiana and Bolivia) in je to zabeleženo v vašem potnem listu. Če tega dokazila nimate vas lahko cepijo ob vstopu v državo, cena je 50 $.

Cepljenje lahko predčasno opravite na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) – območna enota v Ljubljani na Zaloški 29 (tel: 01/548 4080). Cena cepiva je približno 35 € in velja za dobo 10 let. Tam lahko opravite tudi neobvezno, a priporočljivo cepljenje proti hepatitisu A. Pokličite in se naročite.

Tanzanija spada tudi v MALARIČNO PODROČJE in zdravniki priporočajo jemanje tablet proti malariji, ki jih lahko kupite na omenjenem Inštitutu. Proti malariji se jemlje tablete in najbolj poznane so tablete Lariam, ki jih je potrebno jemati enkrat tedensko. Prvo tableto se vzame teden dni pred odhodom na malarično področje, nato ves čas bivanja na malaričnem področju in še štiri tedne po prihodu domov. Obstajajo tudi druge tablete proti malariji (Maleron), ki naj bi bile bolj zanesljive in z manj stranskih učinkov, vendar jih je potrebno jemati vsak dan in v času jemanja je priporočljivo izogibanje soncu. Lariam so žal tablete, ki imajo pri določenih ljudeh stranske učinke (slabost ali glavobol). Tableto proti malariji je potrebno vzeti na poln želodec, nato pa je treba zaužiti veliko tekočine (brezalkoholne) in nič alkohola. Žal nobena tableta ne nudi 100% zaščito pred malarijo. Po uporabi Lariam tablet dve leti ne smete biti krvodajalec in vsaj tri mesece ne smete načrtovati otrok. Zaradi teh razlogov se veliko ljudi odloča samo za klasično preventivo, kar pomeni uporabo zaščitnih sredstev pred komarji in spanje pod zaščitnimi mrežami proti komarjem – naj opomnim, da niso vsi komarji tisti, ki prenašajo malarijo t.i. »malarični« komarji (vrsta Anopheles) zaživijo ponoči pa vse do jutra, zato je zelo priporočljivo spanje pod zaščitnimi mrežami proti komarjem (vsekakor priporočam posvet z osebnim zdravnikom, ki naj bo osnova za vašo odločitev).

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE Z ASISTENCO CORIS

Za ureditev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini potrebujete ime in priimek, naslov, številko potnega lista, datum rojstva in telefonsko številko. Zavarovanje lahko uredite v večini turističnih agencij ali pa direktno pri podjetju Coris.

TURISTIČNE INFORMACIJE Tanzanijski Turistični Biroji (TTB) se nahajajo v večjih mestih (Dar es Salaam; Arusha; Stone Town-Zanzibar).
MENJAVA DENARJA, BANČNE KARTICE, POTOVALNI ČEKI

Uradna valuta v Tanzaniji je tanzanijski šiling (Tsh), ki se deli na 100 centov; papirni bankovci so v denominacijah 10.000, 5.000, 2.000, 1.000 in 500 šilingov; kovanci: 200, 100, 50, 20, 10, 5 in 1 šiling.

Od kreditnih kartic sta najpogostejši Visa in Mastercard (provizija na bankomatu znaša približno 8 € na dvig) ter bančna kartica Maestro/Cirrus (provizija na bankomatu znaša približno 1,7 € na dvig) in vse se lahko uporablja tudi na bankomatih, ki pa se nahajajo v ekspoziturah bank Barcleys Bank (Dar es Salaam, Arusha, Zanzibar, Mwanza, Mbeya) in Exim Bank (Dar es Salaam, Arusha, Zanzibar, Mwanza, Moshi); Visa Card pa na bankomatih Standard Chartered Bank in NBC Bank. Dvignete lahko tanzanijske šilinge v maksimalni vrednosti 350 – 400 $ (400.000 Tsh) na dan. Kreditne kartice sprejemajo tudi v večjih bankah, veleblagovnicah, hotelih… vendar pogosto zaračunavajo dokaj visoko provizijo (od 5-15%). Če bankomat ne deluje, lahko s kreditnima karticama Visa ali Mastercard dvignete denar »preko slipa« (cash advance) v poslovalnicah Standard Chartered Bank in določenih menjalnicah (provizija 15%); v tem primeru vam izplačajo USD valuto.
Potovalni čeki so priporočljivi. Menjalni tečaj za potovalne čeke je sicer nekoliko slabši kot za gotovino, vendar pa nudijo varnost. Potovalne čeke je možno unovčiti v vseh večjih mestih, ponekod se celo hotel ali storitve lahko plačuje s čeki, pri čemer pa se zaračuna približno 10% provizija. Če so potovalni čeki izdani v $, se jih lahko zamenja v vsaki banki, vendar pa ne v vsaki menjalnici; če so izdani v drugih valutah, jih je veliko težje zamenjati za gotovino. Priporočljivi so potovalni čeki American Express.
Imetniki kreditne kartice American Express pa lahko v poslovalnici American Expressa v Dar es Salaamu dobijo potovalne čeke (provizija je 2%), ki jih potem unovčijo v eni izmed menjalnic ali bank.

Potrebno pa je imeti tudi nekaj gotovine. Tečaj za bankovce v vrednosti 100 in 50 $ je boljši kot tečaj za bankovce v vrednosti 20, 10, in 5 $, ter še slabši za bankovce po 1 $.

Pazite, da so VSI dolarski bankovci MLAJŠI od leta 2000 (na bankovcih morajo biti glave predsednikov velike!!!), drugače vam bankovce ne bodo želeli zamenjati oz. bo tečaj za skoraj 50% slabši!!!)!

Zelo so priporočljivi ameriški dolarji ($) in ne druge valute, ker je le te zelo težko zamenjati in so menjalniški tečaji slabši. V primeru, da imate s seboj gotovino, lahko denar menjate pogosteje in skoraj na vsakem vogalu; nikoli pa ne menjajte denarja na ulici, pa čeprav ponujajo ugodnejši tečaj!!! Potrebno pa je paziti, da denarja ne zmanjka, ko so banke ali menjalnice zaprte (popoldan, zvečer, nedelja, prazniki); še vedno je možno plačevati tudi v $, vendar bo tečaj slabši kot je menjalniški.

Na splošno se plačevanje v šilingih bolj izplača tako na celini kot na Zanzibarju. Vendar vedite, da pa se določene storitve plačujejo le v $ (npr. vstopni vizum, safari, nekatere nastanitve, vstopnine v narodne parke, najem vozil…)

PRTLJAGA

Čim manj prtljage, še zlasti obleke, da bo več prostora za spominke. Na letalo sta dovoljena dva kosa prtljage ali 20 kg po osebi (pri check-inu) ter osebna prtljaga. Če kaj pozabite doma, večino stvari lahko kupite tam in sicer v Dar esSalaamu ali Arushi (razen specifične treking in športne opreme). V hotelih so pralnice.

KOMUNIKACIJE

Klicanje iz Tanzanije v Slovenijo – izhodna številka je 000, vhodna za Slovenijo 386. Kliče se lahko iz poslovalnic tanzanijskega Telekoma (TTCL), kjer stane minuta mednarodnega pogovora približno 2€. Klicanje iz Slovenije v Tanzanijo – izhodna številka je 00, vhodna za Tanzanijo 255). Slovenski Mobitel d.d. ima podpisano pogodbo za roaming s tanzanijskima ponudnikoma mobitel storitev Vodacom, Zain in Zantel.

V večjih mestih je veliko ponudnikov internet storitev in običajno znaša 30 min uporabe interneta 1500 šilingov. E-mail (internet), fax in telefon so dosegljivi v vseh večjih mestih. Telefonira se lahko s pošte (TTCL je tanzanijski Telekom) iz govorilnic ali iz hotelov. V manjših mestih ni veliko govorilnic in težje je kupiti telefonsko kartico.

Uradni jezik

swahili in angleščina 

Časovna razlika

GMT čas +3 ure skozi vse leto!

Posebnost: lokalno prebivalstvo uporablja t.i. »swahili čas«, ki pa je 6 ur naprej/nazaj od normalnega zahodnjaškega časa – torej opoldan po swahili času (saa kumi na mbili; saa pomeni ura) je v bistvu ura šest po zahodnjaškem času; bodite pozorni na to, če vprašate za čas
 – če vam odgovorijo v angleščini, bodo verjetno povedali po zahodnjaškem času; za swahili čas pa uporabljajo besedo saa.

Napitnine

So v večjih mestih, na turističnih točkah, izletih ipd. pričakovane. Napitnina se daje vodnikom na safarijih/vzponu na Kilimandžaro, pomožnemu osebju (kuharji, pomožni vodniki, lokalni vodniki, nosači, vozniki) in predstavlja nagrado za dobro opravljeno delo. Smernica za napitnine je cca 10% od plačane cene za program; običajno pa 10 – 20 $ na danza vodnika na Safariju/Kilimandžaru, 5-10 $ na dan za pomožno osebje.

Nakupi

Ugodni so nakupi pletarskih izdelkov, rezbarskih izdelkov, tekstila (kanga), slikarij (tinga tinga slike), ročnih izdelkov, batika, mask, nakita…

Hrana

Hrana ni draga, če se jé v manjših lokalnih restavracijah, obrok stane nekaj dolarjev. Zahodna evropska hrana v restavracijah cca 10-30 dolarjev, enako tudi večje in hotelske restavracije. V večjih mestih se dobi lokalna hrana, zahodna, hitra prehrana kot tudi poulična hrana. Za vegetarijance dobro poskrbijo. V manjših mestih je izbor veliko manjši. Glavni obrok je opoldan. Zvečer (ponoči) je pogosto vse zaprto in je možno prehranjevanje samo na pouličnih stojnicah. Pogosto strežejo piščanca, govedino ali ribe z rižem. Voda iz pipe NI PITNA, zato za žejo kupujte ustekleničeno vodo!

Elektrika

230 voltov, vtičnice so običajno britanske s tremi vtiči.

Izstopna taksa

Na letališču je potrebno plačati izstopno takso v višini 30 $, plačljiva samo v dolarjih. Pogosto je vključena v ceno letalske karte. Preverite ob nakupu letalske vozovnice, če je taksa vključena v ceno vozovnice.

Iz države ni dovoljeno nositi: nobenih drog, rastlin, živali ter semen, ostankov arheoloških najdb, mineralov.

POMEMBNO: Vaš mednarodni letalski let nazaj v Evropo morate potrditi najkasneje dva dneva pred poletom domov pri vašem letalskem prevozniku; potrditev se lahko opravi tudi po telefonu! Bodite pozorni na sobote in nedelje – večina zastopnikov ob vikendih NE posluje!!!! Za družbe Emirates, KLM in BA potrditev ni potrebna!

NEVARNOSTI IN NEPRIJETNOSTI, KI VAM LAHKO ZAGRENIJO POTOVANJE!

Tanzanija je relativno varna dežela, vendar turistična mesta ne privabljajo le turistov! Žeparji so dejavni na bolj turističnih predelih, kjer je precejšna gneča (avtobusne postaje, tržnice…), zato skrbno varujte svoje dokumente in denar! Turisti so še vedno za nepridiprave »walking dolars and easy money«!!!

Kaj lahko sami naredite za varnost pred odhodom?

 • dragocenosti pustite doma -vse kar ni nujno potrebno za potovanje pustite doma (verižice, zapestnice, uhane, prstane…)
 • SKRITI ŽEPKI – na notranjo stran obleke si na različnih mestih všijte majhne neopazne žepke, kamor boste lahko skrili lepo zložene bankovce ali potovalne čeke
 • “MONEYBELT” – torbica z zadrgo nameščena okrog pasu pod obleko).
 • NAHRBTNIKI S KJLUČAVNICO – priporočljivi so nahrbtniki z dvojno zadrgo, na katero je možno dati manjšo ključavnico  – “žabico”
Ostale nevarnosti:

PAZITE PRI HRANI… Kar se tiče hrane, se lahko cepite proti Hepatitisu A in nekaterim drugim črevesnim boleznim, vendar cepivo ni vedno učinkovito in tudi ni obvezno za potovanje v Tanzanijo. Posvetujte se s svojim osebnim zdravnikom. Vedno uživajte umito in prekuhano hrano. Izogibajte se hladne, že vnaprej pripravljene hrane. V trgovinah bodite pozorni na rok trajanja živil. Če dobite diarejo, pijte mnogo tekočine, da ne dehidrirate. Obvezno je pitje ustekleničene vode Pazite da pijete samo ustekleničeno vodo in da je pijača originalno zaprta.

ZAŠČITA PRED SONCEM... sonce je zelo močno. Temperature lahko presegajo 30 stopinj, zato ne pozabite na klobuk in sončna očala ter zaščitne kreme s primernim faktorjem. Del prtljage naj bo tudi krema za opekline!Zaščita pred komarji – hotelske sobe nudijo mreže proti komarjem. Ne pozabite na repelente proti komarjem in tanjše majice z dolgimi rokavi ter dolge hlače.

Ponoči in v mraku vedno vzemite TAXI, ki vam ga priporoča hotel/restavracija!

BONTON POTOVANJA TER NASVETI ZA PRIJETNEJŠE POTOVANJE

Vpričo uradnih oseb nikoli ne kritizirajte razmer v državi. Bodite potrpežljivi z uradnimi osebami. Če boste razburjeni, bodo še manj razumeli in bodo še bolj počasni. Ker se odpravljate v tujo deželo morate spoštovati njihov način življenja, običaje, tradicijo, vero… Ne pozabite, da ste vi gost v tuji državi!

V Afriki življenje teče počasneje kot v Evropi. Tako zna prihajati do zamude avtobusov, lokalnih vodnikov (vendar vedno redkeje).

Vedno vprašajte za dovoljenje preden želite fotografirati kogarkoli in ne bodite užaljeni, če vas zavrnejo oz. če zahtevajo plačilo! NIKOLI ne fotografirajte državnih objektov (vojaških, letaliških, mostov in podobno), ker če vas opazijo, vam lahko brez kakršnihkoli ugovarjanj vzamejo film!

Tudi z obleko izkazujte spoštovanje ter se izogibajte nošnji pomanjkljive ali izzivalne obleke. Predvsem v večjih mestih in na Zanzibarju, kjer je kar 99% prebivalcev muslimanov… na plaži pa ni nobenega problema.

Kar se tiče smeti pokažite, da ste ekološko zavedni.

NA SAFARIJU:

Za safari je zelo priporočljiva NEVPADLJIVA OBLEKA, predvsem kar se tiče barv, ki lahko živali prestraši (priporočljiva so oblačila v rjavi, bež in kaki barvi).

RAZDALJE na safariju so velike (Nacionalni park Serengeti meri skoraj 15.000 km2, Ngorongoro preko 8.000 km2 – skupaj več kot Slovenija (cca 20.000 km2)). Safari cesta ni avtocesta in vse skupaj zna biti kar utrujajoče…

Pri OPAZOVANJU ŽIVALI skušajte biti čim bolj tiho, da jih ne preplašite in jih tako lahko dalj časa opazujete. Ne hranite živali! Vedno upoštevajte navodila vašega vodnika. Nikoli ne izstopajte iz avtomobila, razen na točno določenih mestih; nacionalni park ni živalski vrt in živali niso udomačene.

Ne pozabite na:

 • fotoaparat (z dodatnim objektivom), kamero ali daljnogled
 • dovolj fotografskih filmov in rezervnih baterij (v nacionalnih parkih jih je težje kupiti in so po navadi dražji)
 • sončna očala, pokrivalo, kremo za sončenje, vazelin za ustnice, sredstva proti komarjem
 • domačo lekarno: navadni in elastični povoj, gaza, krema proti opeklinam, krema proti pikom insektov, aktivno oglje proti diareji (Seldiar in Nolicin, jemljeta se v kombinaciji), antibiotiki (Sumamed), za rehidracijo (Nelit), antihistaminik za alergije (Claritine), Lekadol ali Aspirin, vaše osebno zdravilo…
 • ker zna pot biti dokaj prašna, ne pozabite na rezervna očala oz. kontaktne leče (če jih nosite)
 • whiskey ali domače žganje (za »razkužitev«)

Želim vam obilo užitkov in nepozabnih trenutkov v prečudoviti Tanzaniji!