Zdravi na poti

Veliko vas je takšnih, ki ste svoje prve zdravstvene težave na potovanju verjetno dali skozi že pred časom, vseeno pa ne bo odveč kakšen nasvet vsaj za tiste, ki se prvič odpravljate na kakšno daljše potovanje v dežele, kjer se lahko srečate z boleznijo, ki je nam doma tuja. In ker nam je tuja, nam tudi način zdravljenja, simptomi in še pomembneje preprečevanja le-te niso najbolj znani.

Načrtovanje poti v tropske in subtropske dežele vedno zajema tudi skrb za naše zdravje. Za najboljšo informacijo velja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) – območna enota v Ljubljani na Zaloški 29. Popotniška ambulanta vam nudi vse informacije glede cepljenj in nalezljivih bolezni v deželah, v katere se odpravljate, kot tudi kako se zaščititi pred njimi. Kljub vsemu kakšen nasvet iz prve roke nikoli ni odveč. Vsekakor velja, da je vsaka oseba svet zase v več pogledih, tako tudi v reakciji na določeno bolezen. Veliko informacij najdemo tudi na spletni strani www.zdravinapot.si.

Nekateri vse prenašajo brez večjih zdravstvenih težav, pijejo in jedo na karkoli naletijo in se ne ozirajo preveč na higienske pogoje, v katerih je bila hrana pripravljena. Druge spet ”sesuje” malo bolj popopran zrezek. Prav tako vsak hotel 5* še ne pomeni varnih pojedin. Sam sem se v to prepričal nekajkrat. In tukaj pride na vrsto prvi nasvet – ne nosite s seboj celo lekarno zdravil, za katera menite, da bi vas utegnila rešiti pred nevšečnostmi. Domačini dobro poznajo in prepoznajo znake bolezni, za katero lahko zbolite v njihovem okolju in za njih večinoma dobite lokalna zdravila, ki so velikokrat učinkovitejša od tistih, ki jih nosite s seboj. Vsekakor velja nekaj izjem (npr. predhodno cepljenje za določene bolezni, zaščita pred malarijo…), predvsem pa velja, da se pred odhodom na takšno pot POSVETUJTE S SVOJIM ZDRAVNIKOM, če imate zdravstvene težave in če jemljete zdravila že doma. Brez teh vsekakor ne hodite na pot!

Pravilna odločitev vam lahko prinese prijetno potovanje, brezglavo siljenje in želja po obisku oddaljenih krajev, kljub temu da veste, da bi lahko imeli zdravstvene težave, pa en sam kup težav in slabo voljo! Pomembno je tudi pozitivno razmišljanje, saj tisti, ki gre s strahom na pot, in z mislijo, da bo prav on tisti, ki bo ”fasal” okuženega komarja ali spil okuženo vodo, se mu bo to verjetno tudi zgodilo. Prevelika skrb pomeni NE HODI na pot!

Za najbolj preverjene nasvete pri hrani veljajo naslednji: 

  • sadje olupi ali ne jej
  • izogibaj se sladoledom, mleku, ledu v pijačah (ne veš od kod je voda za led)
  • vodo prekuhaj, kloriraj ali jodiraj
  • kupuj ustekleničeno vodo, če jo kupiš na ulici, preveri ali je zamašek industrijsko (originalno) zaprt, saj otroci velikokrat poberejo plastenke iz smeti, jih napolnijo z vodo iz lokalne pipe in nato prodajo žejnim potnikom
  • vse kar se speče na žaru, hrana, ki je še vroča in se iz nje kadi, je načeloma varna