NORMANI in KELTI

Viljem Osvajalec, vodja dinastije vojvod in bojevnikov, se je zelenih travnikov Normandije polastil v daljnem 11. stoletju. Zavezniki so devet stoletij kasneje zavzeli njene strme, klifnate obale. Normani – možje s severa – so ji pustili nositi ime vse do dandanašnjih. Južneje se njena sestrična Bretanija greje v barvah rožnatega granita, živi keltsko tradicijo, ki odseva v obrazih domačinov, vodi boj  s penečimi valovi hladnega Atlantika. V iskanje bretonske tradicije in normanskih sledi ter dobrih jedi gremo septembra…

 

TERMIN:
 • 20.-25.8. 2016, april in september 2017
 • za zaključene skupine odhodi po želji

 

TRAJANJE: 6 dni
ŠTEVILO POTNIKOV: min 8 – max 14
CENA:
 • 835 € (14 potnikov)
 • 905 € (10 potnikov)
 • 960 € (8 potnikov)

 

VKLJUČENO V CENO:
 • povratna letalska karta in letališke pristojbine
 • transfer na letališče in z letališča
 • 5x nočitev z zajtrkom
 • 2x večerja
 • najem kombija in prevozi po programu, gorivo, cestnine, parkirnine
 • slovenski vodnik / voznik
 • vse vstopnine po programu (muzej tapiserij Bayeux, kmetija normanskih specialitet, vas Poul Fetan)
 • organizacija potovanja
ZAHTEVNOST:

nezahtevno

VODNIK:

Dejan Marentič 

INFO:

dejan@baobab-vodenja.si

PREVOZ:

letalo / kombi (ali minibus v primeru da bo več kot 9 potnikov)

 

 

 
Nekaj fotografij s potovanja: 
 
Program potovanja:
1. dan:
Benetke – Pariz – Rouen (145 km)

Zbor na dogovorjenem mestu in odhod do izbranega letališča, od koder poletimo v Pariz. Po pristanku sledi vožnja v Normandijo, postanek v mestu Vernon, ob starem mlinu na porušenem mostu, ki še danes stoji nad reko Seno. Še vožnja v Rouen, središče zgornje Normandije. V mestu so usmrtili Ivano Orleansko, ki so jo Angleži, ki so v 14. stoletju imeli ta področja pod svojo oblastjo, predali Francozom. Sprehod po starem jedru od Ivanine cerkve mimo urinega stolpa do osrednje katedrale. Nastanitev v hotelu in nočitev.

2. dan:
Etretat – Deauville – Bayeux (335 km)

Jutranji odhod do klifnate obale Normandije, v Etretat. Klifi tukaj segajo do 100 in več metrov visoko in veljajo za ene izmed najlepših v Franciji. Po ogledu se zapeljemo mimo pristaniškega mesta Le Havre v obmorsko letovišče Honfleur, kjer so mnogi umetniki, med njimi tudi Claude Monet, našli navdih za svoje delo. Ogledamo si slikovito staro pristanišče, cerkev Sv. Katarine, ki slovi kot največja iz lesa zgrajena cerkev v Franciji, hišo skladatelja Erika Satieja. Nadaljujemo v Deauville, ki velja za eno najbolj priljubljenih letovišč zahodne francoske obale. šarm 19. stoletja se je ohranil v številnih stavbah vse do današnjih dni. Jour J ali Dan D, mejnik v 2.svetovni vojni, se je začel z invazijo Overlord na obalah Normandije. V Arromanches- les- Bains še vedno v morju ob obali leži del Mulberry Harbour, dveh začasnih pristanišč, narejenih v Veliki Britaniji posebej za pomoč pri izkrcanju tovora za časa invazije. Nadaljujemo v Colleville sur Mer, kjer je danes največje pokopališče ameriških vojakov v Normandiji, ki priča o grozotah in žrtvah tistih dni. Pointe du Hoc, ki bo naš naslednji postanek, je umeščen med obalama Utah in Omaha in je bil pomembna strateška točka, kjer so Nemci postavili močno topovsko baterijo, ki je ogrožala pristajanje zavezniških sil na obalo. V poznih popoldanskih urah se zapeljemo v Bayeux, kjer boste lahko večer preživeli po svoje.

3. dan:
Bayeux – Saint Jean des Champs – Mont St. Michel – Dinan (230 km)

Jutranji obisk muzeja tapiserij v Bayeux-u, pot nato nadaljujemo po deželi mož iz severa, Normanov, po katerih je Normandija, pokrajina polna pašnikov in slikovitih vasic dobila ime. V mestecu Villedieu les Poeles, nas v Cornille Havard popeljejo v svet zvonov od srednjega veka do dandanašnjih. V Ferme de l’Hermitiere, farmi v kraju Saint Jean des Champs pa nam domačini predstavijo pridelavo močno priljubljenega cidra ali jabolčnika, calvadosa in nekaterih drugih vrst normanskih pijač. V popoldanskih urah bomo odkrivali mojstrovino benediktinskih opatov, ki so si na otočku že v 8. stoletju postavili prvo samostansko naselbino, visoko na vrhu Le Mont St. Michela, do koder nas bodo pripeljale ozke in kamnite uličice. Proti večeru prihod v Dinan. Nočitev.

4. dan:
Dinan – St. Malo – Perros Guirec – Guimiliau – Locronan – Concarneau (345 km)

Nedaleč stran ob Rokavskem prelivu leži St. Malo, pristaniško mesto z mogočnim obzidjem, po katerem se bomo tudi sami sprehodili in od koder se ponuja čudovit razgled na otoček Grand Be, zadnje počivališče pisatelja Chateaubrianda. Sledil bo ogled obzidanega mestnega jedra. Pot nas odpelje naprej v osrčje ‘’rožnatega granita’’ ob bretonski obali. Perros Guirec ponuja nenavadno lepoto velikih granitnih kamenin, ki sta jih v stoletjih izdolbla veter in vode atlantskega oceana. Nadaljujemo po bretonski pokrajini do kraja Guimiliau, kjer si ogledamo znamenito kalvarijo, eno izmed številnih v Bretaniji, ki so del bogate bretonske kulture in tradicije. V popoldanskem času postanek v vasici Locronan, ki že dolga leta spada med najlepše francoske vasi. Za konec dneva prispemo v Concarneau, s starim mestnim jedrom Ville close nastalem na otoku. Sprehod po prijetnem mestu, čas za večerjo. Nastanitev.

5. dan:
Pont Aven – Poul Fetan – Carnac – Vannes (185 km)

Zjutraj postanek v Pont Avenu, slikoviti vasici, nato vožnja v Poul Fetan v Morbihanu, ki je prava bretonska vasica, nekaj popolnoma drugačnega od ostalega sveta. Zasidrana v tradicijo na robu doline reke Blavet, kjer se srečamo s ‘’srednjeveškimi’’ kmetijami in polji pšenice, ajde, konoplje, domačimi dobrotami, narejenimi na tradicionalen način z lokalnimi dobrinami. Sledi skok daleč nazaj v zgodovino, ko so na področju Carnac-a vladali megaliti. Kamni, več kot tri tisoč jih je, so delo ljudstev, ki so tu živela že štiri tisoč let pred našim štetjem. Popoldanski prihod v Vannes, mesto, ki nosi ime po keltskem plemenu Venetov, ki so tu živeli. Srce mesta je stari del, poln srednjeveških lesenih hiš, trgov, tlakovanih uličic, ki jih vse objema obzidje. Videli bomo ”vieux lavoir”, stari ”plac” za umivanje, stolp Connetable, katedralo sv. Petra. Nastanitev in večerja.

6. dan:
Vannes – Nantes (115 km)

Dopoldne se odpravimo na letališče v Nantesu, od koder poletimo v Benetke. Čaka nas še transfer v Slovenijo.