PO SLEDEH KILTOV

Stari grad in ulica Royal Mile sta zgornje nadstropje Edinburgha, medtem ko je New Town iz 18. stoletja spodnje. Zvečer, ko se stemni se na pot odpravijo majhne skupine, ki jih vodijo pripovedovalci zgodb in iskalci duhov po stranskih ulicah zgornjega mesta. Tu živijo veseljaki, ki radi popijejo in zaplešejo in ki ljubijo nogomet, rugby, golf in metanje hlodov. Nikoli ne bom pozabil prešernega veselja in plesanja v kiltih po tekmi Škotske in Francije v rugby-u. Kaj bi šele bilo če bi Škotska slučajno zmagala.

 

TERMIN:

 18.-25.7. 2018

TRAJANJE:

8 dni

ŠTEVILO POTNIKOV:

min 8 – max 14

CENA:
  • 1.270 € (14 potnikov)
  • 1.360 € (10 potnikov)
  • 1.410 € (8 potnikov)
VKLJUČENO V CENO:
  • povratna letalska karta in vse letališke takse
  • prevoz na letališče in nazaj (v kolikor ni polet iz Ljubljane)
  • 7x nočitev z zajtrkom
  • 2x večerja
  • prevozi z minibusom ali kombijem po Škotskem
  • vse vstopnine po programu – edinburški grad, vrtovi Scone, grad Cawdor, destilarna Glenffidich, grad Blair, destilarna Talisker, Skye Museum of Island Life, trajekt Armadale – Mallaig
  • stroški organizacije in vodenje
ZAHTEVNOST:

nezahtevno

VODNIK:

Uroš Samardžija ali Gregor Košec

INFO:

dejan@baobab-vodenja.si

PREVOZ:

letalo / kombi ali minibus

 

Za zaključene skupine organiziramo odhode po želji!

 

Nekaj fotografij s potovanja: 
 
Program potovanja:
1. dan:
Slovenija (ali sosednja letališča) – Edinburgh (Glasgow)

Zberemo se na dogovorjenem kraju in odpeljemo do odhodnega letališča, od koder poletimo proti Edinburghu. Ob prihodu na sever britanskega otoka si vzamemo čas za čudoviti Edinburgh. Če bo čas (odvisno od ure poleta), še isti dan obiščemo Edinburški grad, ki se bohoti na vulkanski skali starega mestnega jedra, kasneje pa potipamo utrip nočnega življenja.

2. dan:
Edinburgh

Obilen britanski zajtrk nam bo dal goriva za precejšen del dneva, saj si bomo peš ogledali največje znamenitosti starega Edinburgha, ki se povečini nahajajo na znameniti Kraljevi milji (Royal Mile), ki povezuje Edinburški grad s palačo Holyrood, eno od uradnih rezidenc britanske kraljeve družine. Manjkal ne bo niti obisk pokopališča Greyfriars z zanimivimi zgodbami, na Grassmarket-u si bomo oddahnili v pubu The Last Drop, kamor so vodili kaznjence obsojene na smrt na zadnjo kapljico… Del dneva boste mesto lahko odkrivali po svoje.

3. dan:
 Perth – Pitlochry – Grantown on Spey (275km)

 Na poti do palače Scone bomo spoznali zgodovino škotskih kraljev, ki so jih kronali prav tukaj. Vojvoda Mansfield še vedno živi v palači s svojo družino. Nadaljujemo mimo Pitlochry-ja do gradu Blair, ki se lahko pohvali z edino zasebno vojsko na britanskih tleh. Grad, ki se je kot ostali škotski gradovi razvijal skozi stoletja, je svoje rojstvo dočakal v drugi polovici 13. stoletja. Sprehodili se bomo skozi gregorijansko in viktorijansko obdobje gradu in na koncu ujeli še svežo sapo na travnatih preprogah majhnega parka, ki obdaja posestvo. In nato naprej v Visokogorje ob reki Spey do mesteca Grantown-on-Spey, kjer prenočujemo.

4. dan:
Dufftown-Cawdor-Loch Ness-Kyle of Lochals-Portree (350 km)

To jutro nas čaka krajša vožnja v Dufftown, mesto na znameniti ‘’Malt Whisky Trail’’, poti viskijev, kjer bomo spoznali postopek pridobivanja ‘’uisge beatha’’ ali vode življenja v destilarni Glenffidich. Prijetno ogreti od vode življenja nas bo pričakal grad Cawdor iz 14. stoletja. Čarobni grad, romantično povezan s Shakespearovim Macbethom nas bo popeljal v svojo pravljičnost soban in vrtov in do Bodečega drevesa, kjer nam bo razkril nekaj svojih skrivnosti. Nadaljevali bomo do Cullodena v bližini Invernessa, kjer se je odvijala zadnja bitka na britanskih tleh. Sprehodili se bomo po poljih bojev, ki so še danes posejana z nagrobnimi spomeniki premnogih ”highlanderjev”, združenih pod poveljstvom lepega princa Charlie-ja (Bonnie Princ Charlie), ki je skušal povrniti prestol Stuartom (katolikom). Nadaljevanje mimo Invernessa, prestolnice Visokogorja, do Loch Ness-a. Pri Invermoristonu zavijemo na pot do otoka Skye, še pred otokom pa se ustavimo ob obali jezera Duich, kjer stoji Eilean Donan, grad, kjer so snemali številne filme ravno zaradi izjemne narave in pokrajine, ki ga obdaja. Sledila bo vožnja prek mostu na otok Skye in mesteca Portree.

5. dan:
Isle of Skye (160 km)

Začeli bomo zgodaj zjutraj in se odpravili na polotok Trotternish, kjer bomo dopoldan raziskovali čudovito naravo otoka. Pohodni čevlji bodo danes prišli prav, saj se bomo po povzpeli po poti Quiraing nad zahodno obalo otoka, od koder se ponuja nepozaben prizor (pohod samo v dobrem vremenu – v primeru močnega vetra, megle ali nalivov, odpade. Ogled nadomestimo.) Tradicionalno življenje otoškega prebivalstva bomo spoznali v Skye Museum of Island Life. Prihod nazaj v Portree v večernih urah.

6. dan:
Isle of Skye – Fort William (210 km)

Jutranji odhod proti jugu otoka, kjer se bomo v kraju Armadale vkrcali na trajekt in po krajši plovbi pristali v Mallaigu. Na poti v Fort William nas bo spremljala nenavadna narava, bogat rastlinski svet, ustavimo pa se tudi pri spomeniku Glenfinnan, posvečenemu Charlesu Edwardu Stewart-u, katoliškemu nasledniku na kraljevo krono, ki je na tem mestu začel upor jakobincev zoper tedanjo vladajočo monarhijo. Pred samim Fort Williamom se ustavimo pri Neptunovih stopnicah, sistemu kaledonskih zapornic, ki omogočajo plovbo med jezeri. Nočitev v Fort Williamu.

 7. dan
Fort William – Glencoe – Stirling – Glasgow (170 km)

Ob jezerih Loch Linnhe in Loch Leven pridemo v dolino Glencoe, zaznamovano s pokolom leta 1692, ko so člani klana Campbell izkoristili tradicionalno gostoljubje klana MacGregor. Čeprav dejansko večina mož sploh ni pripadala klanu Campbell, ki je obljubil zvestobo angleški kroni, so bili nad ostudnostjo dejanja zgroženi v celotnem visokogorju. Po krajšem postanku pri obeležju nadaljujemo do mesta Stirling, ki je svojo nesmrtnost verjetno dobil po zaslugi “Pogumnega srca”, moža bolj znanega kot William Wallace, ki je konec 13. stoletja popeljal Škote v boj za neodvisnost proti angleški kroni. Prihod v Glasgow, največje škotsko mesto. Katedrala Sv. Munga, najstarejša hiša v mestu, osrednji trg St. George, Merchant City – predel, kjer so sklepali posle lordi tobaka, Buchanan Street, Kelvingrove…vse to nas čaka v tem modernem mestu ob reki Clyde.

8. dan
Glasgow – Slovenija

Prevoz do enega izmed letališč (Edinburgh / Glasgow / Prestwick), polet proti domu.