PORTUGALSKI BISERI

V dnevih pred Kolumbom so verjeli, da je rt Sagres,  ta divji del današnje Portugalske, predstavljal konec tedaj znanega sveta. Po legendi je rt dobil ime po svetniku sv. Vincencu, čigar telo je naplavilo morje na obalo v bližini. Henrik Pomorščak je  tukaj ustanovil prvo pomorsko šolo na svetu, kjer so poučevali kartografijo, gradnjo ladij, astronomijo, tuje jezike. Pravijo da so znanja v tej šoli nabirali tudi Vasco Da Gama, Bartolomeo Diaz, Pedro Cabral. Tu so se objele močne sile, ki so gnale portugalske raziskovalce v 15. in 16. stoletju v odkrivanja novih svetov. Doba odkritij se je začela.

 

TERMIN:

23.4. – 1.5. 2018

TRAJANJE:

9 dni

ŠTEVILO POTNIKOV:

 min. 8 – max. 14

CENA:
  • 1.095 €
VKLJUČENO V CENO:
  • povratna letalska karta in vse letališke pristojbine
  • 1 kos ročne prtljage omejenih dimenzij do 10 kg
  • najem kombija, gorivo, parkirnine in cestnine
  • transfer na/z letališča
  • 9x nočitev z zajtrkom
  • 3x kosilo ali večerja
  • vstopnine Bolsa, klet vina Porta s pokušino, stolp Clerigos,  samostana Batalha in Alcobaca, grad Sao Jorge, samostan Sao Jeronimo, ”lugares colombinos” v Palos de la Frontera
  • slovenski vodnik / voznik
  • organizacija potovanja.
ZAHTEVNOST:

nezahtevno

VODNIK:

Dejan Marentič ali Uroš Samardžija ali Gregor Košec

INFO:

dejan@baobab-vodenja.si

PREVOZ:

letalo / kombi ali minibus

 

Nekaj fotografij s potovanja: 
 
Program potovanja:
1. dan:
Izbrano letališče – Porto

Zbor na dogovorjenem mestu in prevoz do izbranega letališča, od koder poletimo proti prestolnici severne Portugalske, Portu. Po prihodu sledi prevoz v mesto, vožnja po aveniji Boavista do Atlantika in nato ob obali reke Douro v staro mestno jedro. Nastanitev in večerja v eni izmed restavracij v četrti Ribeira.

2. dan:
Porto

Dan začnemo z obiskom nekdanjega svetilnika, danes v lasti cerkve, ki stoji na griču nad starim mestnim jedrom. Spustimo se do železniške postaje Sao Bento, nekdanjega samostana, ki je pogorel, danes pa tu najdemo krasne stvaritve iz keramičnih ploščic, znanih kot ”azulejos”. Po strmih in ozkih uličicah se podamo do nekdanjega središča finančnikov, v Bolso, nekdanjo borzo, kjer bo verjetno vrhunec ogleda Arabska soba, ki daje videz iz prizorov Tisoč in ene noči. V bližini je tudi cerkev sv. Frančiška, ki s svojo notranjo dekoracijo preseneti obiskovalca. Seveda dan ne bi bil popoln brez obiska kleti vina Porta na drugi strani reke Douro, v Vila Nova De Gaia. Ogled kleti in pokušina. Možnost plovbe po reki, zvečer prosto.

3. dan:
Porto – Coimbra – Nazare (230 km)

Dobro uro vožnje iz Porta se nahaja univerzitetno mesto Coimbra. Središče učenosti in fada. Po starem jedru mesta se sprehodimo ali bolje rečeno povzpnemo do sedeža univerze, ustanovljene že davnega leta 1290. Ustavimo se pri stari katedrali, nekdanji mavrski utrdbi. Pod nami bo lep pogled na reko Mondego. Popoldanski prihod v simpatično obalno mestece Nazare s čudovito plažo in starim mestnim jedrom na strmi skali nad Atlantikom.

4. dan:
Nazare – Fatima – Batalha – Alcobaca – Nazare (120 km)

Današnje znamenitosti so blizu druga drugi. Začeli bomo z romarsko Fatimo, obiskali bomo cerkev Sv. Trojice, ki ima tudi slovenski pridih, nato nadaljevali do enkratnega samostana Santa Vitoria Da Batalha, nastalega v 15. stoletju po zmagi Portugalcev nad Kastiljci. V bližini se nahaja tudi Alcobaca z istoimenskim samostanom, ki ga je dal ustanoviti prvi portugalski kralj Afonso Henriques v 12. stoletju. Pozno poldan se vrnemo v Nazare, kjer boste lahko uživali na peščenih plažah ali pa se povzpeli do starega jedra mesta, ki stoji nad samo obalo Atlantika, kjer gospe v tradicionalnih nošah, tudi bose, pojejo in prodajajo lokalne proizvode.

5. dan:
Nazare – Obidos – Sintra- Cabo Da Roca – Lizbona (170 km)

Jutranjo odhod v bližnji Obidos ki leži med polji in vinogradi, objet v staro mavrsko obzidje. Simpatično mestece z belimi hiškami, ginjo- višnjevim likerjem, ki ga ponudijo v čokoladnih kozarčkih ter zanimivo zgodovino bo naš prvi ogled. Nadaljujemo v  Sintro, mestece, ki je nudilo portugalskemu plemstvu odmik od lizbonskih težav. Še danes med griči in bujnim rastjem vidimo nekdanje ”quintas”, razkošna domovanja bogatih. Še skok do Cabo da Roca, najzahodnejšega dela Evrope, nato pa ob obalni cesti do Cascaisa in Estorila in naprej v Lizbono. Naslednji dve nočitvi sta v Lizboni. Večerni sprehod po mestu.

6. dan:
Lizbona

Dan bomo začeli z ogledom srednjeveškega jedra mesta. Sledila bo vožnja do stolpa Belem in spomenika odkritjem, nato pa obisk samostana Jeronimos, ki se ponaša z enkratnim manuelinskim stilom gradnje s kančkom pridiha arabskega sveta. V bližini je znamenita Pasteis de Belem, s slaščicami bogat lokal, ki je te znamenite portugalske sladice ponudil sladkosnedim že sredi 19. Stoletja. Seveda se ustavimo in jih poizkusimo. Popoldne nas čaka vzpon do gradu Sao Jorge, od koder se nudi lep pogled nad mesto. Po želji gremo lahko z lokalnim tramvajem, ki še vedno vozi kot pred stoletjem. V večernem času prosto za samostojna odkrivanja mesta, lahko pa se odločite za ogled fada, melanholične glasbe delavskega razreda portugalske.

7. dan
Lizbona – Evora – Caldas de Monchique – Lagos (380 km)

Zgodnji odhod prek reke Tejo in mostu Vasca De Game v pokrajino Alentejo, mimo nasadov oljk in hrasta plutovca v belo mesto Evoro. Mesto, ki je utrjeno že od rimskih časov, ter se ponaša z atraktivno zapuščino mavrskih osvajalcev, bogatimi srednjeveškimi in renesančnimi palačami, katedralo in ohranjenim templjem boginje Diane. Sprehod po starem mestnem jedru, ki je pod Unescovo zaščito. Po želji boste lahko obiskali kostnico pri cerkvi Sv. Frančiška. Nadaljujemo do topliškega kraja Caldas de Monchique. Krajši postanek, nato se odpeljemo v Lagos, nekdaj majhno ribiško središče v Algarveju z bogato zgodovino, ki sega v obdobje Feničanov. Lagos je igral pomembno vlogo v ”Dobi odkritij” za Portugalce. Henrik Pomorščak je v neznani svet iz Lagosa poslal številne odprave. V mestu je bila ustanovljena leta 1444 tudi prva ”tržnica” z afriškimi sužnji v Evropi. Nastanitev.

8. dan
Lagos – Sagres – rt Sao Vicente – Lagos (80 km)

Dopoldne se bomo zapeljali do jugozahodnega dela pokrajine Algarve, kjer se nahajata Sagres in rt Sao Vicente.  V dnevih pred Kolumbom so verjeli, da je ta divji del današnje Portugalske predstavljal konec tedaj znanega sveta. Po legendi je rt dobil ime po svetniku sv. Vincencu, čigar telo je naplavilo morje na obalo ravno v bližini rta. Henrik Pomorščak je  tukaj ustanovil prvo pomorsko šolo na svetu, kjer so poučevali kartografijo, gradnjo ladij, astronomijo, tuje jezike. Pravijo da so znanja v tej šoli nabirali tudi Vasco Da Gama, Bartolomeo Diaz, Pedro Cabral. Ob lepem vremenu začutite čarobne trenutke, ki so gnali portugalske raziskovalce v 15. In 16. stoletju v odkrivanja novih svetov. Skrajni jug Porugalske skriva tudi nekaj čudovitih plaž, kjer se predamo užitkom vetra in morskih valov. Zvečer povratek v Lagos. Večerja.

9. dan
Lizbona – slovenija

Prevoz na letališče, polet do enega bližnjih letališč in prevoz v Slovenijo.

10. dan