SKANDINAVIJA Z NORDKAPOM IN LOFOTI – skoraj zagotovljeno

Do polnočnega sonca je daleč. Vijugali bomo med finskimi brezami, ki se upogibajo v vetru ob tisočerih jezerih, spremljali severne jelene v deželi Samijev, zajemali sapo 212 metrov pod morsko gladino pri Mageroyi, na vulkanskih Lofotih se lotili Vikingov, v deželi velikanov Jotunheim bežali trolom. Na poti bomo poleti…

 

TERMIN: 22. 06. – 05. 07. 2018
TRAJANJE: 14 dni
ŠTEVILO POTNIKOV: min 30 – max 40
CENA:
 • 1.890 € (40 potnikov)
VKLJUČENO V CENO:
 • letalski polet Ljubljana–Helsinki, letališke takse v višini cca. 80 €
 • 12 x nočitev z zajtrkom v hotelih turistične kategorije v sobah 1/2 TWC
 • 1 x nočitev z zajtrkom na ladji Oslo – Copenhagen v notranjih kabinah 1/4
 • 10 x večerjo po programu (od tega enkrat na ladji)
 • vse navedene oglede
 • vse ostale vožnje s trajekti na Norveškem
 • prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine in predor do Nordkapa
 • slovensko vodenje in organizacijo
MOŽNA DOPLAČILA:
 • za sobo 1/1 v hotelih = 390 €
 • za transfer iz Maribora do Brnika = 15 € v eno smer
OPOMBA:

V času objave polet iz Ljubljane v Helsinke še ni bil potrjen. Če taka izvedba ne bo mogoča, bo organiziran polet z bližnjega letališča in vključen transfer iz Slovenije.

ZAHTEVNOST:

nezahtevno

ORGANIZATOR:

Turistična Agencija SAJKO

VODNIK:

Dejan Marentič

INFO:

dejan@baobab-vodenja.si

PREVOZ:

letalo / ladja / avtobus

 
Nekaj fotografij s potovanja: 
 
Program potovanja:
1. dan:

Popoldanski zbor potnikov na letališču Brnik in polet v Helsinke ob 19.20. Po pristanku ob cca. 23.00 vožnja do hotela s slovenskim avtobusom. Nastanitev in nočitev.

2. dan:

HELSINKI – LAHTI – MIKKELI (240 KM)

Po zajtrku dopoldanski ogled finske prestolnice HELSINKI: senatni trg, stolnica, katedrala Uspenski, dvorana Finlandia, opera, cerkev Temppeliaukio, spomenik Janu Sibeliusu, železniška postaja… Popoldanska vožnja do mesta LAHTI za krajši ogled: mestna hiša, cerkev Alvara Aalta, Sibeliusova dvorana, športni objekti z znamenito skakalnico. Nato vožnja proti severovzhodu in nastanitev v mestu Mikkeli ali v bližini. Večerja in nočitev.

3. dan:

MIKKELI – SAVONLINNA – KUOPIO – OULU (555 KM)

Zajtrk. Prihod v letoviško mesto SAVONLINNA. Ogled znamenitega gradu OLAVINLINNA, nato vožnja med jezeri do mesta KUOPIO, enega najpomembnejših mest in letovišč finske jezerske plošče. Krajši ogled mesta s centrom, tržnico in obalo jezera, nato vzpon na stolp Puijo z enkratnim razgledom na okolico. Vožnja preko osrednjega hribovja do mesta OULU ob Botnijskem morju, ki je znano kot »Belo mesto« in mesto tehnološkega napredka. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

4. dan:

OULU – ROVANIEMI – IVALO (495 KM)

Zajtrk. Potovanje skozi mesto Kemi in preko reke Kemijoki. Prihod na Laponsko in v pokrajinsko glavno mesto ROVANIEMI. Ogled mesta, katerega prenovo je začrtal znan arhitekt Alvar Aalto. Popoldanski prestop SEVERNEGA TEČAJNIKA – vstop v polarni dan. Obisk Božička v njegovi rojstni vasici. Vožnja preko Sodankyle proti Ivalu. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

5. dan:

IVALO – HONNINGSVAG – NORDKAPP (425 KM)

Zajtrk v hotelu. Vožnja do tretjega največjega finskega jezera INARI s približno 3000 otočki, postanek ob jezeru. Prestop na Norveško v pokrajino Finnmark in vožnja na relaciji Karasjok – Lakselv proti najsevernejši točki Evrope. Prihod do Kafjorda in vožnja skozi tunel na otok Mageroya. Nastanitev v HONNINGSVAGU ali okolici. Večerja, nato odhod do NORDKAPA in opazovanje polnočnega sonca. Povratek v hotel po polnoči in nočitev.

6. dan:

HONNINGSVAG – HAMMERFEST – ALTA (320 KM)

Po poznem zajtrku vrnitev do Russenesa, in naprej po razčlenjeni poti ob zahodni norveški obali. Vožnja do slikovitega HAMMERFESTA, “mesta polnočnega sonca”. Po krajšem ogledu nadaljevanje do mesta ALTA ob istoimenskem fjordu. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

7. dan:

ALTA – TROMSO (400 KM)

Zajtrk. Potovanje ob zalivih in manjših fjordih proti pokrajini Troms. Pozno popoldne prihod v TROMSO, prestolnico severne Norveške, ki mu zaradi živahnega nočnega življenja pravijo tudi severni Pariz. Krožni ogled: most, arktična katedrala, muzej… Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

8. dan:

TROMSO – SVOLVAER (420 KM)

Po zajtrku vožnja ob razgibani obali preko otočja Vesteralov (vmes postanki). Prihod na vulkanske LOFOTSKE OTOKE, enega naravno najatraktivnejših predelov Skandinavije. Nastanitev v hotelu v mestu SVOLVEAR, večerja in nočitev.

9. dan:

SVOLVAER – A – BODO – MO I RANA (360 KM + VOŽNJA S TRAJEKTOM 3 URE)

Zajtrk v hotelu, nato atraktivna vožnja po Lofotskem otočju preko mostov in celo pod morjem. Postanki na zanimivejših točkah: pokrajina zasneženih vrhov in globokih fjordov, ribiških vasi, ptičjih kolonij … Postanek v idilični ribiški vasici na otoku Moskenes. Vkrcanje na trajekt v Sorvagnu in 3-urna plovba proti mestu BODO. Po krajši panorami mesta še ogled naravnega fenomena – vodnih vrtincev, ki nastajajo zaradi plimovanja. Nadaljevanje vožnje preko planote Saltfjell in prečkanje Severnega polarnega kroga. Pozen večerni prihod v mesto MO I RANA ob fjordu Nordrana. Nastanitev v hotelu in nočitev.

10. dan:

MO I RANA – MOSJOEN -TRONDHEIM (480 KM)

Zajtrk. Vožnja do MOSJOENA in ogled predela Sjogata s tipičnimi lesenimi hišami in osemkotno cerkvijo. Vožnja ob jezeru Snasa in Trondheimskem fjordu ter pozen popoldanski prihod v TRONDHEIM, tretje največje norveško mesto in srednjeveško prestolnico Norveške. Ogled katedrale Nidaros, lesene kraljeve rezidence, starega dela mesta… Nastanitev v hotelu v mestu ali okolici, večerja in nočitev.

11. dan:

TRONDHEIM – LILLEHAMMER – OSLO (520 KM)

Po zajtrku nadaljevanje potovanja mimo Oppdala do turističnega zimskega središča LILLEHAMMER. Postanek za krajši panoramski ogled olimpijskega mesta. Vožnja mimo Hamarja proti prestolnici Oslo. Nastanitev v hotelu v mestu ali okolici. Večerja in nočitev.

12. dan:

OSLO – KOPENHAGEN (TRAJEKT – NOČNA PLOVBA)

Zajtrk. Ogled znamenitosti OSLA: muzej Kontiki, Vigelandov park, mestna hiša, katedrala, kraljevska palača… Še vzpon do znamenite skakalnice HOLMENKOLLEN in zunanji ogled. Popoldansko vkrcanje na luksuzno ladjo, nastanitev v štiriposteljne notranje kabine ter plovba proti Danski. Ladja ima številne bare, trgovine, nudi zabavo. Prava skandinavska večerja in nočitev v kabinah.

13. dan:

KOPENHAGEN – RODBY – PUTTGARDEN – HAMBURG (320 KM)

Zajtrk na ladji. Pristanek v KOPENHAGNU okoli 9. ure in ogled zanimivosti: mestna hiša, okrogli stolp, palača Christiansborg, Amalienborg, Nyhavn, morska deklica … Še nekaj prostega časa v mestu, nato vožnja proti jugu do pristanišča Rodby. Vkrcanje na trajekt in vožnja v nemški Puttgarden. Pozna nastanitev v hotelu nekje v bližini Hamburga. Nočitev v hotelu.

14. dan:

HAMBURG – MARIBOR (1.165 KM)

Po zajtrku vožnja na relaciji Hamburg – Kassel – Wurzburg – Regensburg – Passau. Nadaljevanje čez Avstrijo in prihod v Slovenijo v poznih večernih urah. Povratek v Maribor, Celje in Ljubljano.